joi, aprilie 8

Discriminarea taţilor

Boc şi Şeitan, reclamaţi pentru discriminarea taţilor (Mediafax)


Alianţa Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor - TATA - a sesizat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) cu privire la politica Cabinetului Boc de reducere a vârstei de pensionare a mamelor, precizând că taţii şi mamele au aceleaşi drepturi şi obligaţii.
În opinia TATA, intenţia premierului Emil Boc şi a ministrului Muncii, Mihai Şeitan, privind reducerea vârstei de pensionare a mamelor, "este profund discriminatorie şi transformă tatăl într-un părinte de rang inferior", Alianţa susţinând că mama şi tatăl au drepturi şi obligaţii egale.
Premierul Emil Boc a anunţat, după discuţiile cu sindicatele, că Guvernul poate accepta ca vârsta de pensionare să fie redusă pentru femei cu un an, în cazul femeilor cu doi copii, şi cu doi ani, pentru cele cu mai mult de doi copii, arată liderul asociaţiei, Bogdan Drăghici, într-un comunicat remis, joi, agenţiei MEDIAFAX.
Acesta indică şi faptul că ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat în 19 martie, după discuţiile cu premierul Emil Boc şi cu sindicatele, că dreptul de reducere a vârstei de pensionare pentru femeile care au născut cel puţin doi copii se va acorda doar mamelor care îngrijesc copiii cel puţin până la împlinirea vârstei de 10 ani. Ministrul Muncii a precizat că reducerea vârstei de pensionare nu se acordă automat tuturor femeilor care nasc cel puţin doi copii. Pentru a beneficia de acest drept, mamele trebuie să şi îngrijească copiii pe care îi nasc, cel puţin până la vârsta de zece ani.
Astfel, Asociaţia TATA "sesizează CNCD cu privire la acest caz de discriminare gravă a tatălui chiar de către Guvernul României, autoritatea care ar trebui sa respecte cadrul legal existent, inclusiv Constituţia României, şi care are obligaţia să susţină familia prin promovarea egalităţii în drepturi şi a complementarităţii celor doi părinţi".
În drept, spune TATA, fapta constituie o încălcare a prevederilor OG 137/2000 privind prevenirea şi sanţionarea tuturor formelor de discriminare cu toate modificările şi completările ulterioare.
"Premierul Boc şi ministrul Şeitan ignoră faptul că în prezent peste 30.000 de taţi se află în concediul pentru creşterea şi îngrijirea copilului în vârstă de până la doi ani, că majoritatea taţilor din România împart cu mamele propriilor copii toate drepturile şi obligaţiile parentale, fiind părinţi suficient de buni pentru fii şi fiicele lor şi nemeritând tratamentul discriminatoriu şi jignitor pregătit de Guvernul României", spune TATA.
Asociaţia TATA solicită membrilor Colegiului Director al CNCD să solutioneze cu promptitudine această plângere, pentru a determina Cabinetul Emil Boc să renunţe la măsurile discriminatorii adoptate împotriva taţilor. "Părinţii trebuie stimulaţi să se implice în creşterea şi educarea propriilor copii, iar discriminarea tatălui în societatea românească trebuie să devină un fenomen combătut permanent de statul român. Cei doi părinţi sunt la fel de importanţi pentru copilul lor, iar complementaritatea lor in viata de familie trebuie promovată permanent", notează în plângere liderul TATA.
Pe de altă parte, TATA anunţă că a reclamat la CNCD şi Autorităţii Nationale pentru Proteţtia Familiei şi a Drepturilor Copilului, după ce "a descoperit că pe pagina web a ANPDC (www.copii.ro) sunt postate spoturi audio şi video, precum şi printuri cu caracter discriminatoriu la adresa tăticilor şi care fac parte din campania «Şi tu poţi fi un părinte mai bun!»".
TATA critică spoturile Autorităţii Nationale pentru Protecţia Familiei şi a Drepturilor Copilului (ANPFDC), care, în opinia alianţei, îl indică pe tată drept agresorul familiei sale.
"Este stupefiant ca toate materialele media create de ANPDC (spoturi TV şi radio, afişe), etalate pe pagina web a autorităţii guvernamentale http://www.copii.ro, se constituie într-o gravă jignire adusă tăticilor din România, discriminarea acestora de către autoritatea publică fiind deosebit de grava. Întreaga campanie finanţată din bani publici prezintă tatăl drept agresorul familiei sale, drept iresponsabilul care-şi ignoră copilul, drept viciosul care-i pune în pericol permanent pe cei din jur, fiind şi cauza fenomenului «Copii străzii»", explică Bogdan Drăghici în plângerea sa.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Puteți solicita informații sau vă puteți programa pentru o primă ședință de informare.
În cel mai scurt timp posibil vă vom răspunde.
În acest sens, vă rugăm să ne furnizați următoarele date:
1. Nume, prenume
2. Telefon – pentru a fi contactat in vederea programării
3. Tip de litigiu/ conflict
4. În ce parte a zilei puteți fi programat/ă.