marți, iulie 13

Ce comisioane aplica bancile pentru refinantarea unui credit | Infolegal.ro

Ce comisioane aplica bancile pentru refinantarea unui credit | Infolegal.ro

Chiar daca nu mai platim comision de rambursare anticipata, ramân alte comisioane care atârna greu în buzunarele noastre în cazul în care vrem o refinantare. Este vorba de un comision de reesalonare de 1% din valoarea creditului, de o taxa de reevaluare de 175 de lei a dosarului de credit si un comision de modificare a clauzelor contractuale la cerere de 30 de lei.
În plus, orice serviciu suplimentar cerut la banca se taxeaza cu 1% din sold, întretinerea contului costa 50 de lei pe an, iar extrasele de cont ca sa vedem cât mai avem de platit costa între 5 si 10 lei. Pe lânga acestea, mai sunt comisionele obisnuite de acordare a creditului nou. Asa ca trebuie sa aveti pregatiti peste 2.000 de euro, iar refinantarea nu e mereu avantajoasa.
La creditele imobiliare în euro am iesi în avantaj, dar pe termen lung. Cine a luat 50.000 de euro acum 3 ani când cursul era 3,13, iar dobânda anuala efectiva 7,34%, platea o rata de 330 de euro pe luna. Acum, când cursul e cu peste 30% mai depreciat, dar dobânda cu aproape un procent mai mica, rata poate scadea cu 30 de euro, la cei 48.000 ramasi de achitat. În 27 de ani ati scuti, în total, aproape 10.000 de euro. Important, însa, este sa ne mai încadram la o refinantare.
Împrumuturile în franci elvetieni au avut dobânzi foarte mici si nici în acest moment, când ratele sunt aproape duble nu este avantajos sa le refinantam în euro. Creditele mici, în lei, da. Dar nu e rentabil sa schimbam împrumutul în primii ani când achitam doar dobânzile.
În schimb, daca aveti mai multe credite sau carduri de credit, puteti avea o rata mult mai mica printr-o refinatare. De exemplu, o familie
care are venituri de 7.500 de lei pe luna, un credit de nevoi persoanle si 4 carduri, plateste, în total, rate de 2.000 de lei la o valoare de creditelor de 35.000 de lei. Dupa o consolidare a datoriillor, un credit de 50.000 de lei, pe 7 ani acopera datoriile, ramân ceva bani în cont, iar rata este cu 900 de lei mai mica. Conditia principala pentru o rescadentare sau consolidare este sa nu figurati în Biroul de Credite.
Comisioane pentru refinantari
- comision de reesalonare – 1%
- taxa de reevaluare – 175 de lei
- comision de modificare a clauzelor la cerere – 30 de lei
- comision pentru servicii suplimentare -1% din sold
- intretinerea contului – 50 de lei/an
- eliberarea extraselor de cont între 5 si 10 lei

Daca partile ajung la mediere pentru reesalonarea unui astfel de credit, pe alocuri, in opinia mea, se mai păoate negocia asupra unora dintre aceste sume ce se doresc a fi impuse de banci. Important este ca oamenii sa capete incredere si sa ceara acest lucru.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Puteți solicita informații sau vă puteți programa pentru o primă ședință de informare.
În cel mai scurt timp posibil vă vom răspunde.
În acest sens, vă rugăm să ne furnizați următoarele date:
1. Nume, prenume
2. Telefon – pentru a fi contactat in vederea programării
3. Tip de litigiu/ conflict
4. În ce parte a zilei puteți fi programat/ă.