marți, iulie 13

Divorț prin mediere, noi propuneri de modificare si armonizare cu Legea medierii.

Divorţul, pronunţat şi numai cu acordul soţilor. Jurnalul National.
13. iul. 2010.
Şi persoanele cu zeci de ani de căsătorie în spate din care au rezultat copii minori vor putea beneficia, în scurt timp, de instituţia medierii. În esenţă, aceasta este principala modificare propusă de Ministerul Justiţiei (MJ) în materia desfacerii căsătoriilor. În pachetul de proiecte de acte normative supranumit "Legea micii reforme", în urma dezbaterii publice, MJ a operat unele modificări, ce au fost anunţate ieri de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, în esenţă, şi de secretarul de stat Lidia Barac, pe larg.
"Noutatea constă în faptul că divorţul poate fi pronunţat şi numai pe baza acordului ambilor soţi, făcut prin instituţia medierii, indiferent de durata căsătoriei şi chiar şi atunci când din căsătorie au rezultat copii minori, ceea ce în prezent nu e posibil", ne-a precizat secretatul de stat Lidia Barac.
În prezent, pot divorţa prin mediere numai soţii care nu au copii minori rezultaţi din căsătorie. Totodată, pot divorţa prin acordul părţilor obţinut prin mediere şi soţii care au o "vechime" într-ale căsniciei de cel puţin un an.
Prin modificările operate de echipa de specialişti ai MJ, cu scopul decongestionării instanţelor de judecată şi al scurtării duratei proceselor, se înlătură şi sentimentul de "discriminare" pe care l-au simţit poate soţii care nu au putut beneficia până acum de avantajele medierii. Pe scurt, cu acordul de mediere în braţe, desfacerea căsătoriei de către judecător va deveni o simplă formalitate pentru toţi.
Si pana acum se putea divorta prin mediere, inclusiv cand rezultă minori din căsătorie. Drept dovada stau hotararile de expedient pronuntate pana acum.
Sotii, si in momentul de fata, pot incheia un acord privind incredintarea minorilor.
Noutatea este aceea ca se armonizeaza Legea 192/2006 (a medierii) cu prevederile Codului familiei. Astfel, instantele vor recunoaste un acord de mediere si in cazul sotilor ce nu au implinit un an de casatorie si au rezultat minori.
Astfel, alineatul (2) al articolului 38 din Codul familiei se va modifica şi va avea următorul cuprins:
„(2) Divorţul poate fi pronunţat şi numai pe baza acordului ambilor soţi, în oricare din următoarele cazuri:
a) până la data cererii de divorţ a trecut cel puţin un an de la încheierea căsătoriei şi nu există copii minori rezultaţi din căsătorie;
b) acordul părţilor este încheiat ca urmare a medierii, indiferent de durata căsătoriei şi chiar dacă din căsătorie au rezultat copii minori.” .
A se vedea:
Proiectul Legii privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor și Expunerea de motive ce însoţeşte acest proiect. 
Mai multe detalii, aici: Divort prin mediere. 0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Puteți solicita informații sau vă puteți programa pentru o primă ședință de informare.
În cel mai scurt timp posibil vă vom răspunde.
În acest sens, vă rugăm să ne furnizați următoarele date:
1. Nume, prenume
2. Telefon – pentru a fi contactat in vederea programării
3. Tip de litigiu/ conflict
4. În ce parte a zilei puteți fi programat/ă.