miercuri, iulie 21

Propunerile MJ- „Mica reforma” (implicit si propunerile privind medierea) vor face obiectul dezbaterii Parlamentului in sesiunea extraordinara!
Preşedintele va convoca Parlamentul în sesiune extraordinară.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, marţi, că va convoca Parlamentul în sesiune extraordinară la începutul lunii august, în primul rând pentru legea ANI, potrivit Mediafax.


Şeful statului a precizat că propune ca pe ordinea de zi a sesiunii parlamentare extrordinare să se afle Legea ANI, proiectul legii care prevede ca procesele să nu mai fie suspendate în cazul în care sunt ridicate excepţii de neconstituţionalitate, precum şi "legea micii reforme" în justiţie, aflată pentru avizare la CSM.


În ceea ce priveşte legea referitoare la continuarea procedurilor judiciare în cazul în care sunt ridicate excepţii de neconstituţionalitate, Băsescu a menţionat că aceasta a fost adoptată tacit de Cameră, iar din decembrie 2009 se află la Senat.


Băsescu a precizat că a luat decizia de a convoca Parlamentul în urma raportului CE şi că va trimite miercuri solicitarea conducerii celor două Camere.


"Dacă Parlamentul ar veni în sesiune extraordinară, să treacă aceste trei legi, România ar putea fi ferită de a se invoca probleme legate de justiţie atunci când se va decide intrarea în spaţiul Schengen", a spus Băsescu, în contextul în care, anterior, exprimase îngrijorări în legătură cu aderarea României la spaţiul Schengen.


Potrivit Constituţiei, Camera Deputaţilor şi Senatul se întrunesc în sesiuni extraordinare, la cererea Preşedintelui României, a biroului permanent al fiecărei Camere ori a cel puţin o treime din numărul deputaţilor sau al senatorilor. Convocarea Camerelor se face de preşedinţii acestora.


Sursa: Romania libera.ro.

Pentru mediere, nu pot fi decat vesti foarte bune.

Daca Parlamentul va intra in sesiune extraordinara și va fi votat si Proiectul de lege propus de MJ in care sunt si propunerile privitoare la mediere, asa cum le-am descris in ultimele articole, din toamna ar trebui sa fim pregatiti pentru o activitate sustinuta in mediere.

Dintre articole, va sugerez:

Totusi, asa cum spuneam si in celelalte articole, daca parlamentarii vin din vacanta la lucru, va trebui sa facem si noi sa fim prezenti si sa facem astfel incat sa aducem ceva imbunatatiri acestui proiect propus de MJ.

Asa cum am mai afirmat, cel putin in cauzele comerciale, daca tot se va inlocui concilierea cu medierea (a se vedea art. 720 indice 1 din cod pr. civ), cel putin sa se inlocuiasca in acelasi mod, adica in sensul ca si medierea sa fie prevazuta ca procedura prealabila obligatorie la instanta de judecata, ca si concilierea și sa nu ramana facultativa, asa cum este prevazuta in actualul proiect (Proiectul legii privind reforma in justitie, cu privire la mediere.).

In caz contrar, parcurgerea etapei de informare cu privire la mediere va ramane obligatorie numai la recomandarea instantei ori, pana vor reusi instantele sa faca aplicarea art. 6 din legea 192/2006, va mai trece ceva vreme.


1 comentarii:

Tweets that mention Propunerile MJ- „Mica reforma” (implicit si propunerile privind medierea) vor face obiectul dezbaterii Parlamentului in sesiunea extraordinara! « Mediere şi mediatori -- Topsy.com spunea...

[...] This post was mentioned on Twitter by Fanuta Lisman, Fanuta Lisman. Fanuta Lisman said: : http://wp.me/pE4gK-je [...]

Trimiteți un comentariu

Puteți solicita informații sau vă puteți programa pentru o primă ședință de informare.
În cel mai scurt timp posibil vă vom răspunde.
În acest sens, vă rugăm să ne furnizați următoarele date:
1. Nume, prenume
2. Telefon – pentru a fi contactat in vederea programării
3. Tip de litigiu/ conflict
4. În ce parte a zilei puteți fi programat/ă.