marți, august 31

Aceeași Mărie cu altă pălărie sau, altfel spus: UMB – „copy/paste” cu altă denumire!

În repetate rânduri, prin atitudinea publică și mesajele din presa scrisă și online transmise de colegii noștri din UMB (Uninunea Mediatorilor Bancari)  ne-au arătat, fără echivoc, faptul că-și doresc confiscarea unui anumit domeniu de activitate doar prin faptul că se numesc într-un anumit fel (pentru că fac parte dintr-o asociație ce se numește într-un anumit fel).


Faptul că unii dintre mediatori doresc să se poziționeze și să-și desfășoare activitatea în anumite domenii de activitate, nu este un lucru rău, dimpotrivă, în acest mod cresc șansele să cunoști mai bine problemele dintr-un anumit domeniu, te specializezi și astfel devii cunoscut în acel domeniu (acele domenii) ales (alese). Însă, în opinia mea, acesta este un proces de durată!  Nu te poti numi peste noapte mediator de un anumit fel, fara sa ai cel putin anterior (înainte de a deveni mediator) o oarecare expertiză în acel domeniu, doar pentru că te autointitulezi astfel.


Mai mult decât atât, așa cum am mai afirmat, autointitulându-ne altfel decât mediatori (Legea 192/2006 face referiri exprese doar la profesia de mediator și atât) dezvoltăm o practică de concurență neloială față de mediatorii care respectă prevederile legale.


Pentru astfel de afirmații mi-am atras oprobiul multor colegi care fac parte din UMB. Mi-am asumat acest risc atunci și-mi asum din nou acelasi risc, în contextul în care se înființează o nouă asociație care încalcă Legea și bunele practici, în același mod (dacă nu chiar mai rău).


Dat fiind faptul că sunt înființate deja astfel de asociații care acoperă în exclusivitate, potrivit celor afirmate de conducătorii acestor asociații, aproape toate domeniile în care se poate media, mă întreb, noi ceilalți ce vom mai avea de făcut?


Și, pentru a nu fi acuzată de interpretare ronată, vă voi cita cele transmise public chiar de către fondatori care, de această dată nu-și devoalează identitatea dar ne lasă s-o deducem.Conform statutului, aprobat prin Hotarare judecatoreasca, membrii ONM, sunt mediatorii autorizati de catre Consiliul de mediere, avand exclusivitatea medieri litigiilor penale, civile si comerciale, precum si controlul activitatii de mediere pe aceste trei domenii.”


„Oficiul National de Mediere Litigii Penale, Civile si Comerciale este a treia asociatie profesionala a mediatorilor, specializata pe trei domenii de activitate, penal, civil si comercial, urmand Uniunii Mediatorilor Bancari si Asociatiei Romane de Mediere Familiala, respectand prevederile Legii nr. 192/2006 si Directivei nr. 52 /2008 a UE.”


„ONM este independent in relatia cu Consiliul de mediere si cu institutiile statului.”


Sursa: AICIAstfel, nouă, celorlalți mediatori, nu ne-au mai rămas decât două posibilități: fie ne înscriem într-una din aceste trei asociații privilegiate (aceste afirmații le gasiți în același articol din care am dat citatul de mai sus) fie ne reprofilăm. Ne căutăm de lucru în altă parte. Ah, îmi cer scuze, ar mai fi o șansă. Ne grăbim să mai înființăm o asociație pe celelalte domenii de activitate neluate încă în seamă de colegii noștri cu mai mult spirit de inițiativă, de marketing, și poate reușim și noi.


Mi se pare revoltător faptul că pot fi făcute afirmații de tipul: „...având exclusivitatea medieri litigiilor penale, civile si comerciale”, culminând cu faptul că această asociație își arogă și alte atribuții pe care nu le are și anume pe cea de exclusivitate în controlul activității de mediere,  după cum reiese din citatul mai sus menționat.


Reflectând asupra celor de mai sus, de bună credință fiind și mergând pe prezumția de nevinovăție a celor ce au conceput un astfel de statut (de instanță nu mai vorbesc, este știut faptul că nu prea citește statutul) nu pot trage decât o singură concluzie: juristul care le-a redactat colegilor noștri statutul nu are habar de limba română!


Am ajuns la această concluzie deoarece, în caz contrar, ar trebui să-i bănuiesc de rea-credință pe colegii noștri din asociația nou înființată (încerc să nu le prea rostesc numele întrucât nu vreau să le fac publicitate)! Îmi este greu să cred că un coleg mediator poate gândi că asociația din care face parte (poate) deține monopolul într-un anumit domeniu de activitate.Prin urmare, nu pot decât să cred că a fost o eroare din partea celui (celor) ce au întocmit statutul, eroare strecurată din greșeală!!!


Personal, dacă aș fi în locul fondatorilor, aș cere juristului respectiv să-mi returneze onorariul și să-mi plătească și daune-interese  întrucât, într-o astfel de postură, o astfel de asociație, cu un astfel de statut, va avea de suferit.


În altă ordine de idei, de ce am spus „UMB - copy/paste”? Păi, nu vi se pare? Poate intuiția mă înșeală pe mine.


Pentru a nu cădea în păcat, așteptăm din partea fondatorilor și membrilor ONM să-și devoaleze identitatea. Să sperăm că nu ne vor ține prea multă vreme în suspans.


Până atunci, toate cele bune.


Ne „revedem” după Școala de vară de la Sâmbăta de Sus.


P.S. Mi-aș dori o reacție publică din partea Consiliului de Mediere.

14 comentarii:

costinaso spunea...

Nu fac parte din aceasta noua structura, nu sunt de acord cu unele exclusivitati, nici macar cu aceea de purtator de cuvant neplatit al C.M. expirat si ilegal. O mai au si altii, asa ca sa fim mai putin radicali, altfel semanam celor pe care-i combatem.
De aceea nu vad de ce acest consiliu ar mai publica alta reactie de informare a mediatorilor, infierand cu manie proletara orice nu fac ei ori nu li se apleaca...

JOE spunea...

Vedeti ca va invita Badila la liturghie.Mergeti si rugati-va

Smaranda spunea...

Dupa parerea mea contravine legii 192/2006, aceasta hotarare ar trebui contestata si s-ar castiga cu mult succes!

Fănuţa Lişman spunea...

Smaranda,
sa speram ca se va sesiza CdM cat mai repede.

Anca Simona Cinepa spunea...

Este revoltator ceea ce se intampla... Genul acesta de aberatii nu fac cinste profesiei noastre, mai mult decat atat creeaza imaginea unui corp profesional divizat, macinat de orgolii si interese divergente, ca sa ma exprim elegant. Cum poate un grup de mediatori sa declare ca au exclusivitate intr-un domeniu sau chiar ca detin si controlul acestuia?
Dupa opinia mea, pe care mi-o asum si pe care o sustin, toate acestea nu s-ar fi intamplat daca actualul Consiliu de Mediere ar fi functionat conform statutului acestuia, si daca ar reprezenta cu adevarat interesele mediatorilor.
Si inca ceva.... Cum profesia de mediator si activitatea de mediere sunt la primii pasi, ganditi-va ca acesta este doar inceputul. Sa ne fereasca Dumnezeu si de alte nascociri fantasmagoreice ale unor minti linistite...

Fănuţa Lişman spunea...

Dle Joe,

Apropierea de Biserică nu a făcut nimănui rău până acum, dimpotrivă.
Si, dacă avem în vedere faptul că un mediator, prin activitatea ce o desfășoară, este de fapt un continuator al activității lui IIsus care a fost denumit Mediator (între oameni și Dumnezeu Tatăl), această Școală de vară ținută la Mănăstire este una firească.

P.S. Va rog să incetati jignirile la adresa mea. Inteleg faptul ca adevarul supara dar sper ca nu intratat sa ca uitati de bunele maniere. Va avertizez ca voi cenzura toate celelalte mesaje injurioase.

Fănuţa Lişman spunea...

Costin,

Ma bucur ca nu esti de acord cu ideea de exclusivitate si ca nu faci parte din aceasta strucrura insa o promovezi.

In rest, mi-as dori sa fii mai explicit. Nu inteleg chestiunea cu purtatorul de cuvant. Poate imi explici intr-un mesaj viitor.

Fănuţa Lişman spunea...

Simona,

Acelasi motiv m-a determinat si pe mine sa reactionez imediat. Sa speram ca si Consiliul va avea o reactie imediata, pentru a nu trece prin aceleasi probleme ca si randul trecut.

Daca lucrurile ar functiona cum trebuie, n-ar trebui sa se ajunga aici.
In opinia mea, este nevoie de măsuri specifice, de prevederi clare si sanctiuni zdravene pentru cei ce le incalca.

De la corpul mediatorilor se asteapta mai mult (dat fiind specificul profesiei noastre) decat de la orice alta profesie iar noi ne dam in stamba cel mai rau!

Anca Simona Cinepa spunea...

Date fiind aceste asteptari, de care faci vorbire, ma intriga de-a dreptul aceste anomalii... Si da, ne dam in stamba, cum ai zis, apoi ne plangem cu totii pe la colturi ca nu suntem luati in seama de (unii) judecatori, ca suntem ironizati de (unii) notari, ca nu suntem recunoscuti de (unii) avocati!!!! Cum sa devenim profesionisti, cum sa devenim o forta, o putere, o institutie, cand NOI intre NOI ne subminam autoritatea si asa fragila?!

Fănuţa Lişman spunea...

Simona,

Pe langa acest articol, eu voi sesiza chiar acum Consiliul de Mediere.

Chiar daca public nu vor reactiona multi dintre colegii nostri care se simt lezati de o astfel de atitudine, sa speram ca vor face macar o sesizare catre CdM.
Cred ca este nevoie de atitudine din partea fiecaruia dintre noi.

avocat_mediator spunea...

Consiliul de mediere nu se poate amesteca in vointa oamenilor, le-ar incalca dreptul la asociere si celelalte drepturi constitutionale.
A, ca aceasta este parerea dvs,este cu totul alt ceva.
nu vad cu ce acesti oameni au incalcat mediatorilor drepturile.
denumirea, zero, puteau sa se numeasca oricum Atata timp cat MJLC si Guvernul a fost de acord cu infiintarea, ramaneti la stadiul de struti cu capul in nisip.

Aceeași Mărie cu altă pălărie sau, altfel spus: UMB – „copy/paste” cu altă denumire! spunea...

[...] Articol Mediere şi mediatori [...]

Anca Simona Cinepa spunea...

Domnule "avocat_mediator", prin reactia Dvs. ati demonstrat ceea ce era de demonstrat. Sau poate nu mai trebuia demonstrat!

Ar fi trebuit sa cunoasteti ca nu are nici o legatura dreptul la libera asociere cu ceea ce se intampla cu infiintarea acestei organizatii. Nu asocierea este revoltatoare, ci modul cum au inteles sa-si statueze activitatea, creand impresia unei exclusivitati.

Exclusivitate care, domnule "avocat_mediator", cam incalca drepturile constitutionale ale celorlalti...

Iar referitor la indemnul Dvs. catre mediatori de a ramane la stadiul de "struti cu capul in nisip", acesta nu va face cinste, asa ca puteti si Dvs. sa ramaneti doar la stadiul de avocat!

avocat_mediator spunea...

Struti este putin spus.
Cineva mai sus spunea ca unii dintre dvs sunteti purtatori de cuvant fara portofoliu ai Cdm-ului care nu a facut nimic pt mediatori.
Daca luati pozitie, luati pozitie impotriva celor din Cdm care nu fac alegeri, emit hotarari cu incalcarea legii, sunt in confl;ict de interese, isi gestioneaza afacerile din pozitia in care sunt, si toate cu concursul mediatorilor.
Initiatorii aceste organizatii, nu ii stiu cine sunt, dar se vede ca sunt oameni luminati si cu capul pe umeri.Cinste nu fac profesiei cei din Cdm, formatorii si mediatorii care stau si privesc pe la colturi cu capul in jos si fundul ridicat.
Nu vad de ce nu ati face parte dintr-o organizatie gen oficiu national, ce va retine , cine va impiedica.Ati vazut ce organigrama de fubctionare au, daca vor reusi sa o puna in aplicare medierea din Romania va fi sus.
Noi toti mediatorii trebuie sa ii incurajam si sa ne alaturam lor.Extrageti din text doar ce nu va convine si aratati cu degetul, nu luati in calcul ca au si expresii de gen,, apara interesele tuturor mediatorilor din Romania si UE"!?Oficii de mediere in fiecare judet.Cum vreti ca mediierea sa evoluieza?
Ganditi pozitiv, fondatorii ii putem considera iluministi, oameni care ne vor binele noua si profesiei.
Cine a gandit sa infiinteze un Centru European de mediere transfrontaliera, bine inteles oamenii care ne vor binele, prin acest centru vom fi cunoscuti in Europa, este imaginea noastra.Fiti siguri ca acesti oameni au luat legatura si cu autoritati europene.
Nu mai aruncati cu noroi si vedeti partea buna a lucrurilor.
Toti care ati postaty in afara de Costinaso, suntei parte a grupurilor de interese afiliate la familia Ciuca si Badila.Spunea cineva mai sul, mergeti la liturghia organizata de ei si rugativa, sa le intree banii in buzunar cat mai multi
Luminati-va mai oameni buni, nu mai mergeti cu felinarul aprins si ziua.

Trimiteți un comentariu

Puteți solicita informații sau vă puteți programa pentru o primă ședință de informare.
În cel mai scurt timp posibil vă vom răspunde.
În acest sens, vă rugăm să ne furnizați următoarele date:
1. Nume, prenume
2. Telefon – pentru a fi contactat in vederea programării
3. Tip de litigiu/ conflict
4. În ce parte a zilei puteți fi programat/ă.