duminică, septembrie 19

Situatia PFA-urilor, dupa ultimele modificari aduse Codului Fiscal

Sursa: Avocatnet.ro

Persoanele fizice autorizate nu vor datora contributii de asigurari sociale, cu exceptia celor care obtin venituri din drepturi de autor. Odata cu intrarea in vigoare a OUG nr. 82/2010, doar persoanele platite in baza unor contracte de drepturi de autor sau conventii civile sunt obligate sa plateasca contributii la pensii, sanatate si somaj. Spre deosebire de OUG 58/2010, care prevedea ca pentru toate veniturile din activitati independente (aici fiind incluse si PFA-urile) sa se plateasca contributii de asigurari sociale, noua ordonanta prevede aceasta obligatie doar pentru veniturile din contracte de drepturi de autor si conventii civile.

Potrivit ordonantei, in sistemul public de pensii si al asigurarilor pentru somaj, veniturile de natura profesionala sunt definite ca venituri realizate din drepturi de autor si drepturi conexe si/sau activitati desfasurate pe baza de contracte / conventii civile incheiate potrivit Codului Civil;

Astfel, PFA-urile vor plati contributiile prevazute de OUG 58/2010 ( 10,5% la pensii, 5,5 la santate si 0,5% la somaj ) numai in cazul in care beneficiaza de venituri de natura profesionala in baza unui contract de drepturi de autor/ conventii civile.
Celalalte categorii de PFA-uri se vor supune regimului anterior intrarii in vigoare a OUG nr. 58/2010, adica vor plati doar contributia la pensii, conform legii 19/2000, aceasta fiind diferentiata in functie de conditiile de munca: normale, deosebite sau speciale.

Pe de alta parte, persista insa riscul ca activitatea desfasurata sa fie reconsiderata ca activitate dependenta, iar in acest caz, PFA-ul respectiv va datora pentru veniturile obtinute toate contributiile aferente, dar si impozit pe venit .

Ordonanta de Urgenta nr. 82 /2010 aduce urmatoarele modificari cu privire la criteriile ce pot indica natura dependenta a unei activitati:Continuarea articolului, aici: Avocatnet.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Puteți solicita informații sau vă puteți programa pentru o primă ședință de informare.
În cel mai scurt timp posibil vă vom răspunde.
În acest sens, vă rugăm să ne furnizați următoarele date:
1. Nume, prenume
2. Telefon – pentru a fi contactat in vederea programării
3. Tip de litigiu/ conflict
4. În ce parte a zilei puteți fi programat/ă.