luni, octombrie 18

Judecarea în instanţă are o alternativă - medierea

Sursa: TVR.ro4 milioane de dosare sufocă azi instanţele de judecată. 1.600 de oameni pot debloca sistemul. Nu sunt magistraţi ci mediatori, o profesie nouă în România, dar foarte răspândită şi apreciată în vestul Europei şi în America. Ei pot oferi românilor o alternativă mai ieftină şi mai simplă la procesele în justiţie.


Procesul de mediere poate să înlocuiască, în timp, procedura judiciară în cazul unor conflicte care îngroşau până acum teancurile de dosare din Tribunale.


De aproape doi ani, de când a fost creat Corpul mediatorilor, instanţele de judecată s-au obişnuit ca, la debutul unui proces, sa îi indrepte pe împricinaţi spre mediator. Se face astfel o economie de timp şi bani pentru toate părţile implicate. Pot deveni mediatori absolvenţii de învăţămant superior, nu neapărat de studii de drept, însă după urmarea unor cursuri de specialitate.


 


2 comentarii:

Danciu Viorel spunea...

Asa este, 1600 de mediatori ar putea debloca sistemul. Problema e ca vrea si sistemul acest lucru ? Si cati dintre cei 1600 fac intr-adevar mediere. Problema e la mediatori nu la la sistem. Ca asteapta sa faca sistemul ceva pentru mediatori si nu mediatorii pentru mediere. Mi s-a spus ca sunt primul mediator din Romania care afirma ca traieste din mediere si nu din organizarea de cursuri de formare mediatori. Am crezut ca trebuie sa ma bucur dar repede am realizat ca nu am de ce.
Vad tot felul de conferinte, simulari, talkshow-uri, seminarii, mai putin mediere. Totul sta intr-un lucru simplu : INFORMAREA. Noi mediatorii trebuie sa facem informarea. Instantele o fac, asa cu jumatate de gura sau n-o fac. Nu sunt foarte convins ca instantele chiar doresc ca justitiabilii sa ajunga la mediatori. Si asta pentru ca dincolo de ce spun, fac exact invers. Adica nimic.

Fănuţa Lişman spunea...

Stimate coleg, poate ca acum, odata cu adoptarea Micii reforme, vor iesi si ceilalti colegi ai nostri din amorteala. Cred ca asteptau un astfel de moment.
Insa, asa cum spuneai, nu este suficient sa ni se dea ceva, in cazul de fata - o reglementare, trebuie sa ne aducem si contributia personla.

Intotdeauna am spus ca de nu vom sti sa iesim in anonimat, nu vom fi decat un nume pe o lista iar clientul ar trebui sa traga la sorti pentru a ma nimeri pe mine.

Pentru ca oamenii sa ne cunoasca, trebuie sa venim noi in intampinarea lor. In orice profesie liberala, trebuie sa castigi increderea oamenilor pentru ca acestia sa apeleze la tine.
Seminariile, conferintele, au si ele rolul lor, dar la nivel macro. este nevoie si de promovare personala.

Acum, chiar daca instantele nu prea vor mediere, vor fi nevoite sa aplice legea.
Insa, asa cum ai afirmat si tu, este nevoie de implicare personala.

Trimiteți un comentariu

Puteți solicita informații sau vă puteți programa pentru o primă ședință de informare.
În cel mai scurt timp posibil vă vom răspunde.
În acest sens, vă rugăm să ne furnizați următoarele date:
1. Nume, prenume
2. Telefon – pentru a fi contactat in vederea programării
3. Tip de litigiu/ conflict
4. În ce parte a zilei puteți fi programat/ă.