duminică, ianuarie 30

Informare gratuita cu privire la mediere!

Potrivit Legii 202/2010 privind unele măsuri pentru accelerarea soluționării proceselor, supranumită „Mica reformă”,  informarea cu privire la mediere este gratuita.


In conformitate cu recentele modificari, instanta de fond va starui pentru solutionarea divortului pe cale amiabila!


Daca judecatorul recomanda medierea iar partile accepta sa se informeze cu privire la mediere, acestea vor beneficia de informare gratuita din partea oricarui mediator la care vor apela.


Pentru parcurgerea etapei de informare, in unele instante din tara, in curand speram si la Bucuresti, se vor regasi birouri de informare unde partile se pot adresa mediatorilor.


Astfel, în cadrul birourilor de informare, părțile pot afla:


- ce este medierea,


- daca litigiul in care se afla poate fi solutionat pe calea medierii,


- ce presupune procedura propriu-zisa a medierii,


- informații privind costurile,


- cum pot alege un mediator si


- orice alte elemente necesare pentru ca partile sa poata lua decizii, pentru a solutiona  litigiul pe cale amiabila.


Toate aceste informatii vor fi furnizate in mod gratuit, de catre mediatorii autorizati, tuturor celor ce apeleaza la biroul de informare, fie din proprie initiativa fie la recomandarea instantei.


De asemenea, la recomandarea instantei, se poate apela direct la biroul unui mediator ce va face informarea gratuita.


Dupa ce se parcurge aceasta etapa, mediatorul va elibera un proces-verbal prin care informeaza instanta cu privire la faptul ca partile au parcurs procedura de informare si mentioneaza decizia acestora de a solutiona sau nu divortul prin mediere.


In urma acestei informari, partile au urmatoarele posibilitati:


1. sa incheie un cotract cu mediatorul care i-a informat si sa intre in procedura propriu-zisa a medierii;


2. sa aleaga un alt mediator din Tabloul mediatorilor impreuna cu care sa parcurga procedura medierii;


3. sa revina in instanta, dupa etapa de informare, si sa reia procesul in fata instantei.


In urma medierii partile pot solutiona si numai o parte din cererile accesorii. Spre exemplu, sotii pot conveni, de comun acord, asupra incredintarii minorului si pensiei alimentare. Sau, pot conveni asupra partajului.


Pentru a contacta un mediator autorizat, puteți accesa Tabloul Mediatorilor de pe sit-ul Consiliului de Mediere.


În cadrul „Fănuța Lișman - Birou de mediator”, orice persoana bneficiază de informare gratuită, indiferent dacă apeleaza la serviciile Biroului din proprie initiativă sau la recomandarea instanței. În acest sens, va invitam sa vizitati pagina Servicii sau sa ne contactati.

5 comentarii:

Informare gratuita cu privire la mediere! (via Mediere şi mediatori) « TOP . Bloguri interesante spunea...

[...] Potrivit Legii 202/2010 privind unele măsuri pentru accelerarea soluționării proceselor, supranumită „Mica reformă”,  informarea cu privire la mediere este gratuita. In conformitate cu recentele modificari, instanta de fond va starui pentru solutionarea divortului pe cale amiabila! Daca judecatorul recomanda medierea iar partile accepta sa se informeze cu privire la mediere, acestea vor beneficia de informare gratuita din partea oricarui mediator … Read More [...]

Danciu Viorel spunea...

Asa ar trebui sa se intample Fanuta, problema e ca instantele nu vor sa faca trimiterea partilor spre informare. si cam asa se intampla peste tot. SI chiar daca ar face-o sunt destui avocati care s-ar opune si chiar o fac. Asa ca nu ne ramane decat sa fim noi proactivi si sa facem informare oriunde si oricand. Eu asa fac si de aceea am cazuri in mediere. A astepta ca instantele sa faca trimiteri e cel mai rau lucru pe care il poate face un mediator. Fiindca va ramane doar cu asteptarea.

Informare gratuita cu privire la mediere! spunea...

[...] Articol Mediere şi mediatori [...]

Fănuţa Lişman spunea...

Stimate coleg, in scurt timp, vom fi si noi in masura sa vedem efectul recomandarilor instantei.

De maine, la sectorul 5, ni s-a pus la dispozitie un birou in care putem face informarea partilor trimise de instanta.

Sa speram ca vom multiplica modelul si in cadrul altor instante iar efectele sa fie cat mai aproape de cele asteptate.
Insa, iti dau dreptate. Si noi trebuie sa facem, fiecare in dreptul nostru, promovare. Imi amintesc de inceputul meu in asigurari. Pe unde mergeam, vorbeam de beneficiile unei asigurari de viata si faceam recrutare. Asa am avut succes, la vremea respectiva. Cine va intelege asta, va avea succes si totodata va contribui si la promovarea medierii.

Danciu Viorel spunea...

Ma bucur sa aud ca vi se aloca biroul de informare. Asta e bine. Si ai dreptate cand spui de inceputurile asigurarilor. E aceeasi situatie. Totul depinde in mare masura de noi, de mediatori. Si la Satu Mare ni s-a promis birou de informare dar am ramas deocamdata cu promisiunea. La o simpla statistica anul trecut numaul de cauze pe cap de judecator era de peste 1000/an. Si cu toate astea tocmai acestia se opun cel mai vehement medierii. Intrebarea care ii framanta cel mai tare este cat platesc partile la mediator. Ma cam gandesc de ce dar n-am s-o spun. Inca. In rest medierea merge. Partea buna e ca nu ne poate impiedica nimeni sa facem mediere.

Trimiteți un comentariu

Puteți solicita informații sau vă puteți programa pentru o primă ședință de informare.
În cel mai scurt timp posibil vă vom răspunde.
În acest sens, vă rugăm să ne furnizați următoarele date:
1. Nume, prenume
2. Telefon – pentru a fi contactat in vederea programării
3. Tip de litigiu/ conflict
4. În ce parte a zilei puteți fi programat/ă.