vineri, martie 2

Divorțul pe cale judiciara prin acordul soților in Noul Cod civil

După cum arătam în articolul anterior, Noul Cod civil reglementează divorțul prin acordul soților.
Începând cu 1 octombrie, soții au la dispoziție trei căi de soluționare a divorțului pe cale amiabilă și anume:
1. Divorțul pe cale judiciară;
2. Divorțul pe cale administrativă;
3. Divorțul pe cale notarială.
 Divorțul prin acordul soților pe cale judiciară.
Această  modalitate de încetare a căsătoriei se realizează pe cale judiciară indiferent dacă soții au sau nu copii din căsătorie, din afara căsătoriei sau adoptați.
Art. 374 din Noul Cod civil reglementează condițiile divorțului prin acordul soților pe cale judiciară. Diferit  de vechea reglementare, divorțul prin acordul soților poate fi pronunțat indiferent de durata căsătoriei. De asemenea, nu are importanță dacă din căsătorie au rezultat minori sau nu.
Daca unul dintre soti este pus sub interdicție, divorțul prin acordul soților nu poate fi admis.
Procedura de soluționare pe cale judiciară.
1. Când soții sunt de acord cu privire la desfacerea căsătoriei și a tuturor aspectelor accesorii cum este cazul incredințării minorului, stabilirea domiciliului acestuia, contribuția părinților privind creșterea și educarea minorilor și a altor aspecte obligatorii de soluționat odată cu divorțul, soții pot redacta împreună o cerere prin care solicită instanței desfacerea căsătoriei și să încuviințeze înțelegerea soților ce va fi atașată cererii. Pățile pot include în cuprinsul cererii înțelegerea la care au ajuns înainte de a se adresa instanței.
2. Dacă soții mai au divergențe nesoluționate, pot apela la procedura medierii în vederea ajungerii la un acord, astfel încât aceștia să poată păstra bunele relații ulterioare, acest aspect fiind mai important în cazurile în care există și minori. Astfel, cu sprijinul unui mediator, soții pot încheia un acord de mediere pe care să-l atașeze cererii de divorț. Insă, nimic nu oprește soții ca mai întâi să depună cererea de divorț și mai apoi să încheie acordul de mediere.
La acest punct aș adauga o recomandare. Atunci cand mediatorul apreciază ca poate fi benefic atat pentru parinti cat si pentru minori, dupa o discutie prealabila cu parintii, la o parte din sedinta de mediere pot participa si copiii care au implinit varsta de 10 ani.
3. După depunerea acordului, instanța este obligata sa verifice existenta consimtamantului liber si neviciat al fiecarui sot. De asemenea, instanța are obligația de a verifica respectarea interesului superior al copilului. In acest sens, poate cere efectuarea raortului de anchetă socială și poate asculta copilul.
4. Dacă acordul de mediere se depune după sesizarea isntanței, odată cu cordul de mediere soții pot depune și cererea de restituire a taxei de timbru. Restituirea taxei de timbru se poate obține și separat, in termen de un an de zile de la pronunțarea hotarârii de consfințire a acordului de mediere.
5. Odată îndeplinită procedura, instanța încuviințează acordul de mediere și pronunță desfacerea căsătoriei în condițiile cerute de soți, potrivit celor inscrise in acord.
6. Instanța competentă este este cea de la locul încheierii căsătoriei sau ultimei locuințe comune a soților.
Acordul soților trebuie să cuprindă mențiuni cu privire la:
-         Numele de familie pe care să-l poarte după divorț;
-        Exercitarea autorității părintești (de către ambii părinți);
-        Stabilirea locuinței copiilor după divorț;
-        Modalitatea de păstrare a legăturilor personale dintre părintele separat și fiecare dintre copii;
-        Stabilirea contribuției părinților la cheltuielile de creștere, educare, învățătură și pregătire profesională a copiilor.
-     După caz, acordul poate cuprinde și modalitatea de partajare a bunurilor comune.
Apelarea la mediere nu este obligatorie însă ea conferă câteva avantaje.
- In condițiile legii, procedura este mai rapidă.
- Nu mai este necesară  administrarea de probe prin care să dovedească cine este vinovat de destrămarea căsniciei.
- Taxa de timbru se restituie. După cum știm deja, pentru a încuraja părțile să apeleze la mediere, statul restituie taxa de timbru (care de multe ori este consistentă, spre exemplu de 3% la partaj) în totalitate și nuami dacă părțile încheie un acord de mediere.
- Soții sunt cei ce hotărăsc asupra tuturor aspectelor divorțului și beneficiază sprijinul unui mediator în cndiții de confidențialitate, diferit de instanță cand sedintele sunt publice.
În zilele următoare vom aborda și celelalte proceduri.
Mai puteti lectura pe aceeași temă: 


2 comentarii:

Anonim spunea...

As dori sa intreb ca in urma medierii asupra divortului si copilului de 10 ani, ascultarea acestuia in camera de consiliu este obligatorie sau ramane la latitudinea judecatorului? In cazul in care reclamantul refuza sa prezinte minorul in vederea ascultarii, acesta poate fi amendat? Poate fi adus cpilul de 10 ani cu mandat de aducere in vederea ascultarii in camera de consiliu, daca s-a mediat soarta lui? Va multumesc anticipat

Fănuţa spunea...

Avand in vedere faptul ca nu exista suficient de multa practica, nu stiu daca instanta va mai solicita prezenta copilului de 10 ani.
Personal, am avut o situatie in care, atuci cand s-au luat decizii privitoare la minorul mai mare de 10 ani, copilul a fost prezent si am mentionat acest lucru in acordul de mediere.

Privitor la faptul ca unul din parinti ar putea refuza sa aduca minorul la solicitarea instantei, in contextul in care exista posibilitatea exercitarii in comun a autoritatii parintesti, imi este greu ca se poate intampla. De asemenea, este greu de prevazut ce va face instanta.

Trimiteți un comentariu

Puteți solicita informații sau vă puteți programa pentru o primă ședință de informare.
În cel mai scurt timp posibil vă vom răspunde.
În acest sens, vă rugăm să ne furnizați următoarele date:
1. Nume, prenume
2. Telefon – pentru a fi contactat in vederea programării
3. Tip de litigiu/ conflict
4. În ce parte a zilei puteți fi programat/ă.