marți, octombrie 25

In prag de algeri pentru funcția de mebru al Consiliul de Mediere

În perioada 25 - 28 octombrie, mediatorii cu drept de vot sunt chemați să-și aleagă reprezentanții pentru următorii doi ani care să coordoneze activitatea Consiliului de Mediere.Asta înseamnă că deja unii dintre mediatori și-au exercitat deja acest drept.


Pentru cei ce au ales să voteze direct, la sediul Consiliului, ziua de vineri, 28 octombrie este zi de vot.


Date fiind recentele modificări ale Regulamentului de Organizare și Funcționare a CDM, mediatorii nu-și pot da votul decât pentru un singur membru dintre cei 17 candidați. Prin urmare, mediatorii sunt puși astfel în dificultate.


Personal, am aceeași problemă. Așa cum nu se poate face primăvară numai cu o floare, tot astfel nu se poate coordona eficient un Consiliu de Mediere care se confruntă cu multe probleme, inerente oricărui început de profesie.


Privind totuși mai atent lucrurile și ținând cont de faptul că fiecare asociație și-a desemnat unul, doi sau mai mulți candidați, mergând pe principiul că asociațiile își cunosc cel mai bine membrii potriviți pentru o astfel de funcție, ar trebui să fim optimiști. Fiecare membru al unei asociații, dacă va ține cont de recomandare, va vota cu unul din candidații desemnați în cadrul asociației. Acolo unde există numai un candidat, cum este și cazul nostru - al Colegiului Mediatorilor - lucrurile stau ceva mai simplu: în măsura în care membrii asociației își doresc să aibă un membru în Consiliul de Mediere, mediatorii vor vota cu propriul candidat.


De asemenea, nelegați de recomandarea asociației, mediatorii care încă nu s-au alăturat unei asociații profesionale, au posibilitatea alegerii unui candidat dintr-un număr de 17 mediatori.


Desigur, o problemă tot va fi, pentru asociațiile cu un număr mai mic de membri și au desemnat un candidat.  Pentru viitor, acesta ar putea fi un motiv de colaborare mai strânsă între asociații, creându-se astfel premizele realizării unui corp profesional închegat.


Revenind, după cum spuneam, există șanse mari ca din punct de vedere al alegerii membrilor în noul CDM, mare parte dintre mediatori să aibă satisfacția că propriul candidat a fost ales, dacă observăm că cei mai mulți mediatori sunt înscriși în numai câteva mari asociații profesionale. Însă, concentrarea voturilor pentru candidatul propriu va aduce un neajuns: vom avea un nou tur de scrutin. Este posibil să existe chiar și un al treilea. Există posibilitatea ca din primul tur să nu depășească pragul de 5% nici măcar primii  nouă candidați. Ce să mai vorbim de următorii trei, pentru membri supleanți. Implicit, costurile vor fi mai mari.


Dar, trecând peste toate aceste neajunsuri, cred că aceste alegeri dau mediatorilor posibilitatea reală de a-și vota candidatul preferat.


Și noi, membrii Colegiului Mediatorilor, avem posibilitatea de a ne vota propriul candidat:  ANCA CIUCĂ.


În ceea ce mă privește,  abia după ce am cunoscut-o personal pe Anca, am înțeles că nu este omul „zugrăvit” în fel și chip, cu multă patimă, de către unii mediatori,  persoane mai conflictuae decât ne-am aștepta de la un mediator, expert în comunicare.


Pe Anca Ciucă am cunoscut-o îndeaproape în cadrul asociației. A fost prima și cea mai ferventă susținătoare a  primului proiect pe care l-am propus colegilor mei („Medierea mai aproape de cetățean”), deși nu aderasem cu mult timp înainte la Colegiul Mediatorilor.


În decembrie anul trecut era greu să întrunești toate asociațiile din București. Cu toate acestea, Anca m-a susținut în demararea acestui proiect. Potrivit argumentelor sale, era important să găsim o punte de dialog cu celelalte asociații, era important să lucrăm împreună pentru a ne cunoaște și a realiza coeziune între mediatori, indiferent de asociație și, în plus, era un mod de promovare a medierii atât în fața magistraților cât și în fața justițiabililor.  Acum, după nouă luni de la demararea acestui proiect, s-a dovedit că a avut dreptate. În prezent suntem 5 asociații care derulăm un proiect în cadrul Judecătoriei sectorului 5. În toată această perioadă am putut demonstra magistraților că suntem oameni responsabili, gata să le venim în ajutor. Toodată, am făcut informare multor justițiabili iar noi, membrii celor 5 asociații, am avut posibilitatea să ne cunoaștem și să conlucrăm ceva mai bine. Mai mult, au luat naștere și alte parteneriate între asociații, toate în vederea unirii eforturilor în promovarea medierii și a mediatorilor.


Dincolo de această situație, deseori am văzut cum Anca pune pasiune atunci când este vorba de a promova medierea și mediatorii. Rezultatele se vor vedea și în viitor. Rezultate s-au văzut și în prezent însă nu pot să acord întregul merit Ancăi Ciucă pentru rezultatele bune obținute în calitate de președinte al Consiliului de Mediere, din punct de vedere legislativ și pentru care am fost admirați de multe state europene, obținând chiar un raport favorabil din partea Comisiei EU. Totuși, putem accepta că o contribuție importantă a avut și Anca Ciucă în calitate de președinte al Consiliului de Mediere.


Prin urmare, dincolo de recomandarea Consiliului Director, am suficiete motive să o votez pe Anca.


Regret că nu pot vota o echipă de mediatori care să pună mai presus interesul general al mediatorilor însă sper ca viitorii membri să plece urechea la doleanțele mediatorilor iar noi, asociațiile, să avem înțelepciunea ca, pe căi instituționale, să schimbăm lucrurile spre binele medierii și al profesiei de mediator.


Astfel, cu toate greutățile întâmpinate la aceste alegeri, începând cu prevederile ROF și terminând cu organizarea alegerilor, eu am încredere că vom învăța câte ceva, că poate vom arunca un ochi și în ograda altor profesii și, cu înțelepciune, următoarele alegeri să le desfășoare în mai bune condiții și cu un grad mai mare de satisfacție pentru mediatori.


De aceea, dacă aș face o recomandare în privința votului, aș spune doar atât: stimați colegi, votați cu privirea spre viitor. Medierea nu este doar o profesie ca oricare alta, este o profesie de vocație (în opinia mea), cu mari valențe spirituale.


(Vocația, etimologic, vine de la latinescul voco, vocare = chemare, chemarea lui Dumnezeu.)

2 comentarii:

Valeria BONCOTA spunea...

Din pacate aveti, dupa parerea mea, o imagine mult prea idilica asupra corpului profesional si conducerea acestuia. Daca lucrurile sunt atat de bune, de ce au disparut atatia mediatori din Tablou? Sa nu-mi spuneti ca n-au avut ce face cu banii platiti pentru cursul de initiere, caci n-o sa va cred. Imi pare rau ca n-ati fost la Scoala de vara organizata de asociatia din care faceti parte, ati fi aflat mai multe adevaruri.

Valeria BONCOTA

P.S. Ieri am avut o surpriza extrem de neplacuta. Unii dintre dragii nostri candidati sunt semianalfabeti, nu stiu sa scrie romaneste. N-o cunosc personal pe doamna dar voi trimite schimbul nostru de mesaje la cat de multa lume voi putea, sa vada colegii nostri cine ne conduce.

Fănuţa Lişman spunea...

Posibil sa am o astfel de imagine insa continui sa raman o optimista.
Privitor la „disparitia” atator mediatori din tablou, cred ca fiecare poarta propria responsabilitate.
Daca punem pe umerii CDM aceasta raspundere, cred ca o putem face doar prin prisma faptului ca aveam poate mai multe asteptari decat s-a putut realiza pana acum.
Nu as afirma ca lucrurile sunt perfecte insa, pentru o profesie la inceput de drum, daca privim in urma (fie și numai cu doi ani), s-au facut pasi importanți.

In ceea ce priveste Scoala de vara, regret si eu ca nu am fost. Daca sunt chestiuni care credeti ca mi-au scapat, v-as ramane indatorata daca mi le-ati semnala.

In privinta limbii romane, ce sa spun, se pare ca este foarte grea, pentru multi dintre noi. Poate ca doamna despre care vorbiti este un om cu viziune ... :).

Trimiteți un comentariu

Puteți solicita informații sau vă puteți programa pentru o primă ședință de informare.
În cel mai scurt timp posibil vă vom răspunde.
În acest sens, vă rugăm să ne furnizați următoarele date:
1. Nume, prenume
2. Telefon – pentru a fi contactat in vederea programării
3. Tip de litigiu/ conflict
4. În ce parte a zilei puteți fi programat/ă.