vineri, ianuarie 27

Mediere fără mediator?!

De ceva vreme, in statisticile blogului, la sectiunea Termenii motorului de căutare am găsit de mai multe ori interogația „mediere fără mediator”. Atunci m-am gândit că poate este timpul să abordăm și acest subiect.

Să fie oare posibilă medierea fără mediator?

Înainte să răspundem acestei întrebări v-aș propune să observăm că din 2006 există o Lege - 192/2006 - ce reglementează medierea și organizarea profesiei de mediator.Prin urmare, medierea trebuie să se desfășoare în condițiile stabilite de legea mai sus arătată.

Mai mult, Legea privind medierea dă și o definiție a medierii, stabilind totodată și cine este mediatorul.

Medierea este definită de lege astfel: „Medierea reprezinta o modalitate de solutionare a conflictelor pe cale amiabila, cu ajutorul unei terte persoane specializate in calitate de mediator, in conditii de neutralitate, impartialitate, confidentialitate si avand liberul consimtamant al partilor.” În plus, Legea reglementează întreaga procedură de mediere, pas cu pas.


Dacă privim din perspectiva procesului în sine, analizând teza întâi a textului de lege mai sus menționat, am putea spune că ori de câte ori se soluționează pe cale amiabilă un conflict cu contribuția unei terțe persoane, am putea spune că a avut loc o mediere însă, ținând cont de faptul că încă din primul articol legiuitorul stabilește că terța persoană este un mediator care trebuie să respecte și câteva principii precum imparțialitatea, neutralitatea ori confidențialitatea.

Bine bine, veți spune, dar pot fi persoane care să respecte întru totul aceste principii și care și reușește soluționarea diferendului.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Puteți solicita informații sau vă puteți programa pentru o primă ședință de informare.
În cel mai scurt timp posibil vă vom răspunde.
În acest sens, vă rugăm să ne furnizați următoarele date:
1. Nume, prenume
2. Telefon – pentru a fi contactat in vederea programării
3. Tip de litigiu/ conflict
4. În ce parte a zilei puteți fi programat/ă.