luni, februarie 13

Raportul Proksch privind custodia comuna si beneficiile asupraminorilor « JURIDICE.ro

„Prof. dr. jur. Roland Proksch este un specialist în drept din Germania , fost director al Institutului de Asistență Socială și culturală din Nürnberg (ISKA) și fost președinte la Universitatea de Științe Aplicate din Nuremberg. Dr. Proksch a fost mult timp implicat în sprijinirea cercetării pe tema de separării părinților și a divorțului. În 1998, Institutul a fost angajat de către de Ministerul Federal al Justiției din Germania pentru o cercetare privind punerea în aplicare a reformei privind drepturile copilului. Studiul a fost și este cunoscut în literatura de specialitate sub denumirea de Raportul Proksch. Studiul afirma pentru prima oară, în baza unui set de date cuprinzător, că aranjamentul de tip custodie comună (autoritate părintească comună) este în beneficiul minorilor prin reducerea tensiunilor între părinți, ca urmare a separării.

Concluziile raportului Proksch sunt următoarele:
• Cercetarea a putut astfel să demonstreze că nu există un conflict de mame împotriva taților, ci conflicte între părinții cu care copiii locuiesc (părinții rezidenți) și părinții cu care copiii lor nu locuiesc în mod statornic (părinții nerezidenți). Conform dr. Proksch “eliminarea” unui părinte în procesul de transfer a custodiei unice dă naștere la tensiuni considerabile, în timp ce, pe de altă parte, dacă custodia comună este obținută, nu ar exista un” perdant”.
• Se afirmă că obținerea custodiei comune are o mare valoare simbolică și psihologică, în special pentru părintele care a fost în mod sistematic eliminat mai devreme. Deși intervine și celălalt părinte în educația copilului, aceasta promovează, din lipsă de alternative mai bune, satisfacerea regulii de bună purtare în discuții din partea ambilor părinți.”

1 comentarii:

Raportul Proksch privind custodia comuna si beneficiile asupra minorilor « JURIDICE.ro spunea...

[...] Articol Mediere şi mediatori [...]

Trimiteți un comentariu

Puteți solicita informații sau vă puteți programa pentru o primă ședință de informare.
În cel mai scurt timp posibil vă vom răspunde.
În acest sens, vă rugăm să ne furnizați următoarele date:
1. Nume, prenume
2. Telefon – pentru a fi contactat in vederea programării
3. Tip de litigiu/ conflict
4. În ce parte a zilei puteți fi programat/ă.