miercuri, octombrie 3

Informarea obligatorie in cauzele de divort (cu privire la mediere)


În cauzele de divorț, incepand cu 1 octombrie 2012, înainte de depunerea cererii la instanță, soții trebuie să parcurgă  împreună o primă ședință de informare cu privire la mediere.
Dupa cum stim ca se intampla de regula, unul din soti introduce cererea de divort. Odata cu cererea de divort, acesta trebuie sa faca si dovada faptului ca a participat la o sedinta de informare privind avantajele medierii.
Mai mult, potrivit legii, dela 1 octombrie, si celalalt sot trebuie sa parcurga aceasta sedinta de informare, de preferat la acelasi mediator. Daca sotii nu participa la o sedinta de informare inainte de introducerea cererii de divort, instantele vor fi obligate sa trimita sotii la mediere si, intr-un anume termen stabilit de instanta, sa prezinte procesul-verbal de informare. In caz contrar, instanta nu va putea judeca cererea pana ce sotii nu fac dovada ca au fost informati cu privire la mediere.
Obligativitatea, pentru instanta, de a solicita procesul-verbal de informare, se va aplica incepand cu ianuarie 2013.
Procesul-verbal de informare trebuie sa contina si decizia sotilor de a continua proedura de mediere sau de a revni la instanta. Tinand cont de faptul ca nu intotdeauna se poate lua decizia pe loc, dupa informare, sotii pot solicita mediatorului un ragaz dupa care vor reveni pentru eliberarea procesului -verbal si, dupa caz, pentru declansarea procedurii de mediere.
In mod similar se procedeaza si in cauzele cu minori, referitoare la exercitarea autoritatii parintesti. Este chiar recomandat parintior sa incerce macar o sedinta de mediere in aceste cauze, atunci cand nu pot singuri sa gaseasca, de comun acord, solutii de colaborare in vederea cresterii si educarii minorilor - drepturi si obligatii ce apartin ambilor parinti, indiferent daca vor trai separati ori nu.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Puteți solicita informații sau vă puteți programa pentru o primă ședință de informare.
În cel mai scurt timp posibil vă vom răspunde.
În acest sens, vă rugăm să ne furnizați următoarele date:
1. Nume, prenume
2. Telefon – pentru a fi contactat in vederea programării
3. Tip de litigiu/ conflict
4. În ce parte a zilei puteți fi programat/ă.